Трите най-големи расистки скандала в шоубизнеса през 2011 година

Холандското списание Jackie Magazine нарече певицата Риана "негърска кучка".

Моментално последваха гневни реакции на фенове, а и на самата изпълнителка на хита на "We Found Love".  Риана написа на страницата си в Twitter: "Слагате две думи заедно, в опит да унижите, това е лишено от смисъл...С цялото ми уважение, от името на моята раса, ето двете ми думи към вас...да ви го н...м!!!"

Главната редакторка Ева Хууке бе принудена да обяснява защо е пуснала обидната квалификация. В изявлението си Хууке твърди, че не е искала да обиди никого, че в пренебрежителния епитет нямало "расистки елемент", а бил използван "като шега".
Тази шега, обаче, струва поста на Хууке. Редакторката бе принудена да подаде оставка. В изявлението си тя споделя с горчивина: "След като влагах сърцето и душата си в списанието цели 8 години, сега си давам сметка, че тази грешка, въпреки че беше без лоши намерения, е достатъчна причина да напусна".

Този "пресен" случай ни накара да се обърнем назад и да си припомним най-смущаващите скандали с расистки елементи, които се случиха през годината. А, те не липсваха!

Номер едно определено е случаят с топ дизайнерът на Диор Джон Галиано. Той  бе отстранен от поста арт-директор на модния гигант, след като се забърка в антисемитски скандал в бар в парижкия квартал "Маре", който традиционно се посещава от евреи. Причината Галиано да изгуби контрол и да се нахвърли върху двойка клиенти, използвайки нецензурни обиди на расистка (еврейска) основа, стана прекомерната употреба на алкохол. Дизайнерът дори бе арестуван, но след кратък съдебен процес се размина без обвинения.

Ненапразно думата скандално върви редом до името на датския режисьор Ларс фон Триер. Творецът бе изгонен от филмовия фестивал в Кан тази година. Триер се превърна в "персона нон грата”, след като се изцепи, че харесва Хитлер и че се чувства донякъде нацист. 55-годишният режисьор се извини за непремерените си думи, но го направи твърде късно.

Свързани новини

Звездните бебета са тук!

20.05.2022

Ново 20

21.04.2022

Двойката е все така заедно

20.04.2022

Бременната Риана на корицата на Vogue

13.04.2022

Риана ще стане майка

01.02.2022