"Евровизия" премахна резултатите от вота на журито в 6 държави заради нередности

Резултатите от вота за песенния конкурс "Евровизия" на журито в шест от участващите държави са премахнати заради установени нередности, се казва в съобщение на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), цитирано от life.dir.bg. Причината са проблеми при вота на журито в тези държави, но не се съобщават подробности.
 
Нередностите били забелязани по време на втората репетиция и на втория полуфинал на състезанието, което се проведе в италианския град Торино. Победител стана украинската група Kalush Orchestra с песента "Стефания".
 
Проблемите са констатирани при подадените гласове от излъченото жури от шестте държави, а не при вота на публиката, се казва в съобщението на ЕСРТ.
 
За да спази инструкциите за гласуване в конкурса, ЕСРТ "е работил със своя партньор по гласуването, за да изчисли заместващ общ резултат за всяка от въпросните държави както за втория полуфинал, така и за големия финал (изчислен възоснова на резултатите на други държави с подобен вот)", се казва в съобщението.
 
В него не са споменати държавите, но бе установено, че екипи, наблюдаващи резултатите, са установили, че са премахнати точките от вота на журито от Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша, Румъния и Сан Марино.
 
Румънската обществената телевизия TVR обяви, че е изненадана от промяната на резултатите на нейното жури. "Организаторите дадоха различен сбор от точки на финалистите от името на журито на страната ни", се казва в разпространено съобщение. "Искаме да отбележим, че румънското жури реши да даде максимален брой точки на представителите на Молдова... Повтаряме, че нито журито, нито представителите на TVR бяха информирани след втория полуфинал за наличието на подозрения относно румънски вот."
 
От румънската обществена телевизия определят като "непрозрачен" начина, по който са изчислени новите резултати. От TVR са поискали официално обяснение.
 
Победителят в песенния конкурс "Евровизия" се определя от зрителски вот и от точки, дадени от жури във всяка една от участващите във форума държави.

Свързани новини

Силна заявка за наградата

22.03.2024

Ще участва ли Израел на ''Евровизия''?

23.02.2024

Новини за ''Евровизия'' 2024

29.01.2024

В очакване на Евровизия

20.12.2023

Домакин за 2024 е...

11.08.2023