Украйна няма да бъде домакин на "Евровизия" следващата година

Украйна няма да бъде домакин на "Евровизия" следващата година, съобщиха от “Европейския съюз за радио и телевизия” (EBU). Причината не e изненадваща - продължаващата война в страната, започнала след руската инвазия на 24 февруари. 
 
 
Независимо че страната спечели тазгодишното издание, провело се в Торино през май, в настоящата ситуация “не могат да бъдат изпълнени гаранциите за сигурност“, информира Съюзът в специално прессъобщение по темата. 
 
Има и още една голяма музикална новина, директно свързана с тази: тъй като Сам Райдър от Великобритания зае вторто място, в съответствие с правилата и за да се гарантира непрекъснатостта на събитието, EBU ще започне дискусии с BBC за потенциално домакинство на конкурса за песен на Евровизия 2023 в Обединеното кралство. 
 
Певецът Сам Райдър е изпълнителят на UK на Евровизия 2022
 
На 14 май Kalush Orchestra триумфира на Евровизия 2022 с песента “Стефания”, след като получи най-много гласове от публиката. След това групата продаде трофея си за 900 хиляди долара и ги дари за въоръжение на украинската армия, която продължава да се бори с Русия вече повече от три месеца. 
 
От Европейския съюз за радио и телевизия изказаха големи благодарности към своите украински колеги. Институцията твърди, че те са направили всичко по силите си и са проучили многобройни възможности Евровизия 2023 да се случи в Украйна. Конкурсът обаче е прекалено голям, работата по него - твърде много и изискваща, а нестабилната ситуация в страната и продължаващия военен конфликт правят много рисково провеждането на подобно събитие на територията ѝ.  
 
Също така ще бъдат разгледани и варианти Украйна да е домакин на Евровизия в бъдеще, независимо дали ще спечели следващите конкурси.

Свързани новини

Силна заявка за наградата

22.03.2024

Ще участва ли Израел на ''Евровизия''?

23.02.2024

Новини за ''Евровизия'' 2024

29.01.2024

В очакване на Евровизия

20.12.2023

Домакин за 2024 е...

11.08.2023