Украйна няма да бъде домакин на "Евровизия" следващата година

Украйна няма да бъде домакин на "Евровизия" следващата година, съобщиха от “Европейския съюз за радио и телевизия” (EBU). Причината не e изненадваща - продължаващата война в страната, започнала след руската инвазия на 24 февруари. 
 
 
Независимо че страната спечели тазгодишното издание, провело се в Торино през май, в настоящата ситуация “не могат да бъдат изпълнени гаранциите за сигурност“, информира Съюзът в специално прессъобщение по темата. 
 
Има и още една голяма музикална новина, директно свързана с тази: тъй като Сам Райдър от Великобритания зае вторто място, в съответствие с правилата и за да се гарантира непрекъснатостта на събитието, EBU ще започне дискусии с BBC за потенциално домакинство на конкурса за песен на Евровизия 2023 в Обединеното кралство. 
 
Певецът Сам Райдър е изпълнителят на UK на Евровизия 2022
 
На 14 май Kalush Orchestra триумфира на Евровизия 2022 с песента “Стефания”, след като получи най-много гласове от публиката. След това групата продаде трофея си за 900 хиляди долара и ги дари за въоръжение на украинската армия, която продължава да се бори с Русия вече повече от три месеца. 
 
От Европейския съюз за радио и телевизия изказаха големи благодарности към своите украински колеги. Институцията твърди, че те са направили всичко по силите си и са проучили многобройни възможности Евровизия 2023 да се случи в Украйна. Конкурсът обаче е прекалено голям, работата по него - твърде много и изискваща, а нестабилната ситуация в страната и продължаващия военен конфликт правят много рисково провеждането на подобно събитие на територията ѝ.  
 
Също така ще бъдат разгледани и варианти Украйна да е домакин на Евровизия в бъдеще, независимо дали ще спечели следващите конкурси.

Свързани новини

Лорийн се завръща на Евровизия

13.03.2023

Евровизия разкри представителя на UK

09.03.2023

Две нашенки ще пеят на Евровизия

07.03.2023

"Евровизия" промени правилата си

23.11.2022

Без България на Евровизия 2023

18.10.2022