Две певици с български корени ще пеят на Евровизия 2023

България няма да участва в Евровизия 2023, но на финалите в Ливърпул ще се чуе български глас. Две са изпълнителките от български произход, които ще се изявят на сцената на певческия конкурс. 
 
Едната певица се казва Танита Янкова, част от групата Vesna, която ще представи Чехия с песента "My Sister's Crown". Шестте певици във формацията пеят на четири езика, включително и на български.
 
"Концепцията на песента е свързана със славянските традиции. Всички ние идваме от различни държави - три от нас са от Чехия, Танита е от България, а останалите момичета са от Русия и Словакия. Това създава изключително силна връзка между нас, защото сме обединени от славянския език", разказаха от групата. 

 
Vesna спечели националната селекция на Чехия с огромна преднина. Групата е сформирана преди шест години и има два издадени албума. В своето творчество те съчетават елементи на модерния поп и традиционния фолклор. Vesna ще пее в първия полуфинал на Евровизия на 9 май. 
 
Другата певица с български корени на сцената в английския град Ливърпул ще бъде Blanka, която ще представя Полша с песента си "Solo". 

 
23-годишната изпълнителка от българо-полски произход пее от тийнейджърска възраст, изявява се също като диджей и модел. Хубавицата се появява в последното издание на "Polish Top Model", което ѝ осигурява голяма популярност в страната. Тя бе избрана чрез жури и гласуване от зрителите на полската телевизия да пее на Евровизия 2023. Полша ще излезе във втория полуфинал на състезанието. 
 
Междувременно обаче в страната се надигна голяма вълна на възмущение срещу изпълнителката, като мнозина я обвиниха, че пее фалшиво. Зрителите заподозряха подмяна на вота и корупция в журито и поискаха разкриване на реалните резултати от гласуването. Това накара полската телевизия да пусне официално изявление, че ще публикуват резултатите от вота. Това обаче още не е станало факт.
 
 
Евровизия 2023 ще се проведе на 9, 11 и 13 май в Ливърпул. В България можем да гледаме двата полуфинала и големия финал на живо в YouTube канала на конкурса от 22:00 ч. българско време.
 
Тази година БНТ няма да го предава, тъй като страната ни не излъчи участник. По финансови съображения от тазгодишния конкурс се отеглиха и други държави, сред които Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина.
 
Кристина Цветкова

Свързани новини

Силна заявка за наградата

22.03.2024

Ще участва ли Израел на ''Евровизия''?

23.02.2024

Новини за ''Евровизия'' 2024

29.01.2024

В очакване на Евровизия

20.12.2023

Домакин за 2024 е...

11.08.2023