Енчо Керязов в студиото на FM+: "Най-добрият клоун в света и опит за нов световен рекорд ни очакват в тазгодишната Нощ на звездите"

Предстои 12-тата "Нощ на звездите", заедно с неразделната от нея Официална церемония по награждаването на децата-таланти в три различни области – спорт, изкуство и образование. На 26 август 2023, събота, в Античен театър Пловдив, с начален час 20:30ч.
 
"Нощ на звездите" е най-престижното и мащабно събитие в България. Вече единадесет поредни години радва многохилядна публика на живо и милиони телевизионни зрители пред малкия екран. През годините "Нощ на звездите" получи силни аплодисменти от общество и държава, за добрата кауза и силния спектакъл.
 
 
Въвличащо начало, при което ще събудим сетивата и ще поканим гостите в една вълнуваща магия. Публиката ще бъде посрещната от оркестъра на Националната Гвардейска част на България и ще я въведе в Церемонията по награждаването – наградата за таланта. Моментът, който силно ще аплодираме. И ето, време е за шоу! Един спектакъл, в който нищо не е обикновено и нищо не е, каквото очакваме да бъде.
 
Тази година ще се радваме на много смях от най-добрия клоун в света, ще се вълнуваме с изключителни изпълнения и ще вдигнем мощно адреналина с опит за поставяне на нов световен рекорд. Нощ на звездите е вълшебство! Мощен заряд от емоции, усмивки и спиращи дъха сцени. Една кауза, с която успехът има повече смисъл! 
 
Малко по-рано днес в студиото на Евелина Павлова гостува самата душа и сърце на събитието, Енчо Керязов, за да разкаже повече за него.
 
Енчо Керязов е при мен – основател на фондация "Енчо Керязов" и ще се говорим за 12-то издание на един от най-великолепните спектакли с кауза. Здравей! Как си?
Здравей. Благодаря ви за поканата. Благодаря и на вашето радио. Наистина, дългодишен партньор. За нас е изключително важно да популяризираме събитието и успехите на нашите успели и талантливи деца и младежи. 
 
Разказвай сега – датата и локацията, която ще събере всички, които подкрепят теб и младите хора.
Датата е 26 август, в град Пловдив на сцената на Античния театър за дванайсетата "Нощ на звездите". Заповядайте, още има билети в продажба. Ще можете да сте свидетели на вълнуващ, пълен с адреналин спектакъл. Ще обявим финалистите във всички категории. Награждаваме талантливи деца в категориите изкуство, образование и спорт. Обявили сме топ 10 в различните категории и този месец ще обявим и финалната тройка, а големият победител на 26 август. 
 
След малко ще ми разкажеш повече за профила на тези деца. Разкажи ми за мястото. Магично място е Античният театър. Как ще ви побере? Колко човека най-много ще се качат на сцената?
Ние сме за трета поредна година в Античния театър. Преди това бяхме в "Арена Армеец" (сега София). Античният театър е най-магнетичното място в България, изкилючително красиво с много особена атмосфера. Трудното там е, че е много по-малко отколкото залата в София. Съобразяваме се с размерите на сцената, миналата година на сцената излязоха над 400 души. Най-голямото предизвикателство е било Националната гвардейска част от 70 човека. Имаме и балет, оркестър от 60 човека. 
 
Тази година най-голямото ни предизвикателство е самата сцена, защото ще се опитаме да поставим световен рекорд със 7 мотора в глобуса на смъртта. Размерът на кълбото е 4,80 метра. Правим реорганизация на пътното платно, защото точно под театъра ще бъде построен 240-тонен автокран. Той ще е с нелеката задача от булеварда да качи металната топка, която да позиционираме на сцената. Тук е мястото е да се извиня на гражданите и гостите на град Пловдив, че на 25 и 26 август ще има промени в движението, но им обещаваме невероятно събитие, с което ще бъдат горди домакини. 
 
Разказваш ми за реогранизация на сцената, но става дума за нещо пвече, за една много сериозна реорганизация и на живота ти напоследък. Мисля, че това от кауза, се превърна в най-голямото нещо, което правиш. Имаш ли сила, енергия за нещо друго?
Каза го много добре. Преди 12 години започна в съвсем малък формат само като идея, само в град Ямбол. После мина на областно ниво, по-късно – национално. Сега сме екип от 7 човека. Тези хора са доброволци и от самото начало сме заедно. Благодарен съм, защото работата е много тежка – реорганизация на движението, логистика на гост-артисти, реквизити от чужбина. Трябва да има стиковане между музиката, която ще звучи на сцената и тяхното изпълнение, защото те в момента работят по друг съпровод. Трябва да се напаснат и синхронизират с оркестъра, който ще бъде на сцената. Предварително се записват музкалните изъпълнения. Аз ги изпращам, за да имат достатъчно време да репетират.
 
Навлязохме в темата за гостите. Кажи ми някои от големите ви звезди, които ще дойдат.
Винаги най-голямо предизвикателство и най-важният човек на сцената е клоунът. Това учудва хората, но в света има 4 – 5 човека, които могат да развеселят публиката, където и да се намират, и деа придадат приятно настроение. Тази година участник ще бъде клоунът на клоуните, звездата от най-голямото пътуващо шоу в света - Дейвид Ларибли, който е и носител на най-престижната награда в света на цирковото изкуство – Златен клоун от цирковия фестивал в Монте Карло. Той ще има задачата да се погрижи за смеха и настроението на сцената. 
 
Споменах глобуса на смъртта. В него ще участва Фреди Норт – екстремен артист със 7 рекорда в книгата на Гинес, който миналата година мина на високо опънато въже на 30 метра височина 120 метра разстояние над Античния театър, напълно необезопасен. Той ще е седмият моторист с 6 други от Колумбия, които са на турне с най-големия цирк в България, цирк "Балкански". Те прекратяват турнето си, за да могат техически да обезопасят номера и да са на сцената на Античния театър. Акорбати ще има от Швейцария, Украйна и Канада, които правят много интересно изпълнение. Прът, който се използва в овчарския скок, се поставя на раменете на двама от акробатите и има акробат отгоре на пръта, който прави изпълнението си. Участвал съм с тях, когато бях още активен артист през 2007, когато спечелих Сребърния клоун. Те също имат награда Сребърен клоун от същия фестивал. Тогава бяхме конкуренти, а после станахме приятели и работихме заедно. Изключително съм благодарен, че и те ще бъдат на сцената на "Нощта на звездите". 
 
Много хубаво е това, че човек, който е звезда на сцената, решава да строи сцената за новите звезди. Това е най-хубавото нещо и най-благородното, изисква се зрялост. Ти създваш сцената за много млади звезди – звезди на образованието, на изкуството, на науката. Кажи ми какви са децата, които подкрепяте?
Благодаря, че обръщаме внимание на децата. Винаги говорим за самото шоу. Шоуто е създадено, за да може хората дойдат на мястото, за да покажат уважение към успелите ни деца. Спонсори, спомоществователи, които да подпомогнат децата с парични стипендии. Децата имат право да участват, да бъдат номинирани, да кандидатстват за годишните награди на фондацията. Благодарен съм на трите министерства – Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и Министерство на културата, които ни помагат в разпостраняването на кандидатурите. Децата са изключително талантливи и изключително успешни в трите категории. За тях можем да говорим много, но след 18-годишна малко продължават да се занимават с призванието си, за което са отделили много труд и финансови средства. 
 
Какви са причините за това? 
Причините са няколко. Основната е, че не им стига мотивацията. Вдъхновението е било малко, защото срещаш много врати, които буквално трябва да разбиеш с главата си, за да продължиш. Въпреки че в категорията спорт през годините сме наградили и след това са продължили Едмонд Назарян, който е на топ ниво в спорта; Даниел Асенов, който е петкратен европейски шампион и участник на Олимпийските игри, Александра Начева.  
 
Целта ни е това събитие да покаже огромно уважение и няма как - изява пред препълнена арена в София или Античния театър в Пловдив, много звезди и присъствието на институции, е огормен стимул за тези деца да продължат. Друга причина да не продължат е финансовия ресурс. До 18-годишна възраст можеш да следваш мечтите си, родителите да ти помагат, но по-късно, когато влезеш в друга категория, ти трябва още по-голям ресурс и тук вероятно идва разочарованието.  
 
Успявате ли да поддържате активна връзка с лауреатите си след това? Приятели ли сте, търсите ли се? Има ли моменти, когато те ви се обаждат и казват: "На кръстопът съм" или "В момента просто искам да си поговорим"?
С някои от тях, смея да твърдя, сме дори приятели. Водим много честа комуникация по различни теми. Аз съм им благодарен. Огромна част от тях продължават да ни пращат информация за постигнатите от тях резултати, които с фейсбук страницата на фондацията популяризираме. Създали сме общност между децата, които са минали през фондацията и правим събирания - вечери, в които приятелски споделят за своите постижения и проблеми. Някои от децата в категорията изкуство дори са излизали на сцената на "Нощта на звездите". Ивет Костова, която бяхме наградили, излиза на сцената и изпълнява песената "Звезден път", която е химн на фондацията ни. 
 
"Нощта на звездите" е на 26 август, Античен театър, град Пловдив. Заповядайте!
 

Свързани новини

Световни звезди в "Нощ на звездите" 2022

26.05.2022

Енчо Керязов в студиото на FM+

30.06.2021

Почетен орден за Енчо Керязов

29.06.2021

"Нощ на звездите" в София на 21 март

21.02.2020

Цирков спектакъл в "Арена Армеец"

14.03.2018