Спим най-добре във вторник вечерта, вижте защо

Хората имат най-здрав сън във вторник през нощта, установиха учени. Причина за това се оказал отшумяващият ефект на алкохола, тежката храна и развлеченията, характерни за почивните дни, пише manager.bg.
 
Сънят през нощта във вторник не е най-дългият, но е най-възстановяващият, показа анализ на данни за пулса на 5000 души. Те са проследявани многократно през три последователни дни в продължение на десет години, като са давали също информация колко стресирани се чувстват и кога си лягат и се будят.
 
Както може да се очаква, и мъжете, и жените спят най-дълго през уикенда - с почти един час повече, отколкото през работните дни. Този сън обаче е с по-ниско качество, като има много по-малък възстановяващ ефект, характеризиращ се с понижаване на кръвното налягане, нивото на хормоните на стреса, както и с промяна в начина, по който тупти сърцето. При стрес сърдечният пулс е на редовни интервали. В спокойно състояние сърцето редува бърз и бавен ритъм.
 
Само 48% от съня в събота през нощта и 48,7% в петък връща силите на мозъка и тялото в сравнение с 55,1% във вторник. В понеделник хората също си почиват добре - 54,6% от съня ободрява.
 
"Има голяма разлика между почивка и възстановяване на силите", твърди Саймън Шепърд, представител на медицинската форма, поръчала изследването. "Хората си почиват по-дълго през уикенда, но след забавленията телата им не се възстановяват толкова добре", допълва експертът.
 
Данните показват, че жените спят по-дълго - средно 8 часа и 34 минути на нощ, а мъжете спят с 11 минути по-малко от жените, но за сметка на това по-дълбоко. Възстановяващ ефект обаче има само 49% от съня на дамите, срещу 54,5% при господата.
 
Когато жените са стресирани, това се отразява на съня им. Те обикновено се напрягат повече, защото трябва да съчетават работа и майчинство. Месечният хормонален цикъл също се отразява на съня.

Свързани новини

18 трика срещу пролетната умора

28.04.2020

14 начина да се отърсите от стреса

27.03.2020

6 съвета как да се наспиваме пълноценно

18.02.2020

6 навика, които състаряват по-бързо

24.01.2020

6 неочаквани ползи от студеното време

22.01.2020

Коментари