Кои храни ни действат като антиоксиданти

Правилното и здравословно хранене трябва да е приоритет за всеки човек.
 
Особено във време на пандемия, в което всеки е уязвим е важно да знаем кои са най-добрите храни за нашата имунна защита. Това са храните, които съдържат антиоксиданти - те подсилват нашата имунна система и ни помагат да се справяме по-добре с инфекциите. Антиоксидантите са молекули, които ни помагат да се защитим от атаката на вредните агенти, които вкарват тялото ни в състояние на оксидативен стрес.

10 храни, които правят естествен детокс на нашето тяло

Ето кои са тези храни: 
 
Аспержи, авокадо, спанак, праскови и ябълки – те съдържат антиоксиданта глутатион.
 
Основните източници на силния антиоксидант витамин С в храните са:  цитрусови плодове и киви, грозде, чушки, лют пипер, касис, ряпа, карфиол, броколи, магданоз, рукола, прясна мащерка, кориандър и лук.
 
Богати на витамин Е са маслените семена - орехи, лешници, бадеми, тиквени семки, слънчогледови семки и др. Има го също в авокадо, фъстъци, пълнозърнести храни, къри, риган и киви.
 
На витамин D най-богати са храните от животински произход - черен дроб на треска, мазни риби (скумрия, сардина, риба тон и сьомга), скариди, яйчен жълтък, сирене и масло. Гъбите са единственият зеленчуков източник на този витамин. 
 
B-каротин се съдържа се най-вече в масло от черен дроб на треска, черен дроб, лют пипер, моркови, сушени кайсии, тиква, магданоз, зрели домати, броколи и зелено зеле.
 
Еубиоза се нарича нашето добро състояние на чревната флора, което ни помага да имаме и добра имунна защита. За това са ни нужни пробиотиците. Можем да си ги набавяме по естествен път чрез кисело мляко, кефир, и киселото зеле. За естествени пробиотици се консумира и  ферментирала соя.
 
За добра чревна флора имаме нужда и от фибри - те се съдържат в храни като праз, чесън, зелена салата, фасул, лук, банани, и пълнозърнесто брашно. 
 
Сн. Freepik.com

Свързани новини

Коя е думата на 2021 година

01.11.2021

Интересни факти за Световния ден на лъва

10.08.2021

Динята празнува днес

03.08.2021

Как да топим калории без спорт

13.07.2021

Кои 4 зодии се влюбват в грешния човек

23.06.2021