5 идеи за екстремен туризъм до София

Ако сте любители на нестандартните разходки сред природата, община Своге има дълъг списък с предложения.

Първото, разбира се, е пещерата Темната дупка, където професионални пещерняци са направили маршрут за любители на по-екстремните разходки. Трябва да сте в добра физическа кондиция - маршрутът включва катерене по въжена стълба и преход от около 20-метра над тесен процеп в скалата. Преживяването е много вълнуващо, като е напълно подсигурено от спасителите. За професионалните водачи е нужно предварително записване. 

Темната дупка е на час път от столицата, като освен пещерните емоции, община Своге предлага още забавления за по-активните хора – рафтинг, планинско колоездене, скално катерене и др.

След като излезете от пещерата може да се разходите по пътеките над Лакатник, които предлагат най-живописната гледка към Искърското дефиле. Там е и Вазовата екопътека, покрай която има отлични полянки и условия за пикник. По самата екопътека се стига до водопада Скакля, който в този сезон е доста атрактивен. Скалите над Лакатник пък са едни от най-известните за любители и професионални катерачии. 

Точно на отбивката за Темната дупка има рафтинг. Най-подходящото време за това  екстремно преживяване е точно по това време на годината. През пролетта водите са най-буйни и ще почувствате истинските тръпки от бързеите на река Искър.

Изберете си друг хубав ден и покарайте колела по пътеките над Лакатник и Бов. Има изградени велотрасета за любители и напреднали, а велоклуб "Велокрация" предлага членски карти и точно описание на маршрутите. Може да ги откриете в Интернет.

Общината на град Своге е амбицирана да наложи местността като топ дестинация за екстремен туризъм. Заявката не е малка - на петдесетина километра от София има условия за любители на пещерите и скалното катерене, леките разходки сред природата, планинското колоездене и рафтинга.

Свързани новини

10 предложения за разходка край София

15.04.2022

Коя е думата на 2021 година

01.11.2021

Интересни факти за Световния ден на лъва

10.08.2021

Как да топим калории без спорт

13.07.2021

Кои 4 зодии се влюбват в грешния човек

23.06.2021