С какво да се храним в тези жеги?

Когато навън стане прекалено горещо, буквално нищо не ни се яде. И все пак сме наясно, че все нещо трябва да хапваме и абсолютно задължително да пием много течности, съветват от kulinar.bg. Тялото ни така или иначе се мъчи да се справи с горещините, затова трябва да внимаваме да не го претоварим, а по-скоро да работим в синхрон с него. Има някои храни, на които със сигурност трябва да наблегнем и някои, които по-добре да изключим от менюто си поне за най-горещите месеци. 
 
Както споменахме вече - многото течности са задължително условие за лятото. И под много течности имаме предвид много вода - поне 2-3 литра на ден. И колкото и да ви се иска, не пийте студена вода! Това може да доведе по-скоро до дехидратация, отколкото до хидратация. На какво да наблегнем през горещите дни: 
 
Стипчиви храни
Или още храни, богати на танин - това е молекулата, която придава типичния изтръпващ вкус. Когато приемаме танин, тъканите в тялото се свиват и организмът започва да абсорбира по-добре водата. Хапвайте грозде, дюли, пресни фурми, банани, бобови култури.
 
Храни, богати на вода
То е ясно, но е добре да го споменем все пак. Водата е идеално средство да поддържаме организма хладен отвътре. Увеличете храните, съдържащи вода - краставици, тиквички, кисело мляко, диня, домати.
 
Зелени листни зеленчуци
Тези зеленчуци са пълни с калций, който помага на тялото ни да регулира температурата си. Калцият изпраща сигнали от органите към мозъка и така спомага за регулацията на вътрешната температура. Хапвайте много зеле, броколи, спанак.
 
Пълнозърнести храни
Също чуден помощник срещу жегите. Повечето пълнозърнести съдържат ечемик, който пък е богат на магнезий. Магнезият е известен като "природното успокоително" - отпуска мускулите и нервните клетки и помага за усвояването на калция от кръвта. Освен това помага и за поддържането на вътрешната температура. Наблегнете на изделия, съдържащи - ръж и  пшеница. Хапвайте киноа, елда и ориз. 

Свързани новини

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022

Как да влезем във форма след празниците

04.01.2022

Ензоимун Актив за силен имунитет

29.11.2021

Не спете пред телевизора!

20.09.2021