С какво да се храним в тези жеги?

Когато навън стане прекалено горещо, буквално нищо не ни се яде. И все пак сме наясно, че все нещо трябва да хапваме и абсолютно задължително да пием много течности, съветват от kulinar.bg. Тялото ни така или иначе се мъчи да се справи с горещините, затова трябва да внимаваме да не го претоварим, а по-скоро да работим в синхрон с него. Има някои храни, на които със сигурност трябва да наблегнем и някои, които по-добре да изключим от менюто си поне за най-горещите месеци. 
 
Както споменахме вече - многото течности са задължително условие за лятото. И под много течности имаме предвид много вода - поне 2-3 литра на ден. И колкото и да ви се иска, не пийте студена вода! Това може да доведе по-скоро до дехидратация, отколкото до хидратация. На какво да наблегнем през горещите дни: 
 
Стипчиви храни
Или още храни, богати на танин - това е молекулата, която придава типичния изтръпващ вкус. Когато приемаме танин, тъканите в тялото се свиват и организмът започва да абсорбира по-добре водата. Хапвайте грозде, дюли, пресни фурми, банани, бобови култури.
 
Храни, богати на вода
То е ясно, но е добре да го споменем все пак. Водата е идеално средство да поддържаме организма хладен отвътре. Увеличете храните, съдържащи вода - краставици, тиквички, кисело мляко, диня, домати.
 
Зелени листни зеленчуци
Тези зеленчуци са пълни с калций, който помага на тялото ни да регулира температурата си. Калцият изпраща сигнали от органите към мозъка и така спомага за регулацията на вътрешната температура. Хапвайте много зеле, броколи, спанак.
 
Пълнозърнести храни
Също чуден помощник срещу жегите. Повечето пълнозърнести съдържат ечемик, който пък е богат на магнезий. Магнезият е известен като "природното успокоително" - отпуска мускулите и нервните клетки и помага за усвояването на калция от кръвта. Освен това помага и за поддържането на вътрешната температура. Наблегнете на изделия, съдържащи - ръж и  пшеница. Хапвайте киноа, елда и ориз. 

Свързани новини

Сериозна опасност!

17.11.2022

8 мощни витаминозни бомби

14.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

27.09.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022