"30" на Адел е "Албум на годината във всички формати"

Дългоочакваният, четвърти студиен албум на британската суперзвезда Адел – 30, завладя върховете и на трите класации за албуми на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/. 
 
Завръщането след шестгодишна пауза донесе на певицата първото място в "Глобален албум на годината във всички формати" (Global Album All Format Chart), "Най-продаван албум за годината в света" (Global Album Sales Chart) и в най-новата класация - "Най-продаван винилов албум за годината в света" (Global Album Vinyl Sales Chart).
 
30 на Адел - най-очакваната музикална премиера вече е факт 
 
30 излезе на 19 ноември 2021 и достигна първо място в чартовете в над 20 пазара, включително САЩ. Само за два месеца, до края на премиерната си 2021, той се продаде в тираж, съответстващ на еквивалента на 5 милиона бройки физически продажби.
 
Ед Шийрън представи новия си албум =: изключителните му успехи в цифри
 
В Топ 10 на в "Глобален албум на годината във всички формати" /класация, която обхваща физически продажби, цифрови изтегляния и използване през стрийминг платформи/ фигурира името на още една британска звезда – Ед Шийрън, и неговия албум =
 
И в тази класация не липсват дебютанти. След като Оливия Родриго се нареди десета в "Глобален артист на 2021", а синглите ѝ "drivers license" и "good 4 u" заеха съответно пета и осма позиция в Топ 10 на "Глобален дигитален сингъл за 2021", сега впечатляващият ѝ дебютен албум SOUR стана втори в "Глобален албум на годината във всички формати". 
 
Оливия Родриго разказва историята на албума SOUR във филм 
 
За пръв път в класацията влизат и The Kid LAROI с F*CK LOVE (Mix Tape), който стана седми, и Doja Cat с Planet Her, която зае десетата позиция. Шведските легенди ABBA също намeриха място в Топ 10 с първия си студиен албум от 40 години насам – Voyage, който стана осми. Той влезе и в още една от класациите - "Най-продаван албум за годината в света", където е втори.
 
Новият албум на ABBA е тук 
 
Класацията "Най-продаван албум за годината в света" /комбинираща продажби на физически носители и изтегляния на цифрови албуми в световен мащаб/ пък затвърждава важността на Азия като пазар за реализиране на физически продажби. K-pop звездите BTS заеха четвърто място в нея, а колегите им от Seventeen окупираха третото и седмото място. Японската група Snow Man класира дебютния си албум Snow Mania S1 на девета позиция.
 
ABBA и Адел възродиха интереса към винила 
 
За първи път IFPI прави класация "Най-продаван винилов албум за годината в света", в резултат на продължаващия забележителен растеж на интереса към този физически формат. Това е най-еклектичният списък от трите класации за албуми, който съдържа както нова, така и стара музика, с албуми на групи като Fleetwood Mac (#3), The Beatles (#7), Nirvana (#8) и Pink Floyd (#9), наред с нови звезди като Оливия Родриго (#4) и Били Айлиш (#5).  
 
Трите класации за албуми на IFPI показват разнообразните вкусове на музикалните фенове по цял свят, като 30 на Адел е единственият проект, който фигурира в Топ 10 и на трите списъка.
 
 
Топ 10 - Глобален албум на годината във всички формати 
1 Адел 30
2 Оливия Родриго SOUR
3 Джъстин Бийбър Justice
4 Ед Шийрън =
7 The Kid LAROI F*CK LOVE (Mix Tape)
8 ABBA Voyage
9 Morgan Wallen Dangerous: The Double Album
10 Doja Cat Planet Her
 
Топ 10 - Най-продаван албум за годината в света
1 Адел 30
2 ABBA Voyage
3 Seventeen Attacca
4 BTS BTS, THE BEST
5 Ед Шийрън =
7 Тейлър Суифт Red (Taylor’s Version)
8 Seventeen Your Choice
9 Snow Man Snow Mania S1
10 Тейлър Суифт Fearless (Taylor’s Version)
 
Топ 10 - Най-продаван албум на винил за годината в света
1 Адел 30
2 Хари Стайлс Fine Line
3 Fleetwood Mac Rumours
4 Оливия Родриго SOUR
6 Тейлър Суифт Red (Taylor’s Version)
7 The Beatles Abbey Road
8 Nirvana Nevermind
9 Pink Floyd The Dark Side Of The Moon

Свързани новини

Хомофобски коментар ядоса Адел

05.06.2024

Състоянието на Адел се е влошило

29.02.2024

Адел идва в Европа това лято

02.02.2024

Адел пребори най-големия си страх

01.02.2024

Адел с ново начинание

27.11.2023