След "безпрецедентни нарушения", "Евровизия" промени правилата си за гласуване

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) обяви, че е променил съществено правилата за гласуване на "Евровизия", която през 2023 година ще се проведе в Ливърпул.
 
След безпрецедентните по своята същност нарушения в гласуването през 2022, EBU събра работна група, която да провери как може да се опази по-добре интегритетът на събитието, съобщи централата на конкурса. 
Според новите правила, вече само зрителите ще определят кои държави се класират от полуфиналите на финал. Зрителите от страни, които не са участнички, ще могат да гласуват онлайн, а вотовете на журито, както и досега, ще се комбинират със зрителския вот, за да се решат финалните резултати.
 
Държавите, които се класират от двата полуфинала, 10 от всеки, ще се решават само на базата на зрителския вот, вместо на комбинация от публичното гласуване и вотовете на журито, какво е било от 2009 насам.
 
За първи път в историята на събитието, зрители от държави, които не взимат участие в състезанието (като нас, например), ще могат да гласуват за фаворитите си онлайн. Гласовете им се ще сумират и конвертират в точки, които ще имат тежестта на отделна участваща държава - и в двата полуфинала, и на самия голям финал. 
 
Професионално жури от музикални творци и дейци в индустрията ще продължава да добавя оценката си към финалните резултати, заедно със зрителите от страните-участнички и международните гласове.  
 
Аудиторията във всички страни-участнички ще може да гласува с SMS, по телефона, или през официалното приложение на конкурса. Останалият свят ще разполага с оналйн платформа и ще може да гласува от своята държава посредством кредитна карта.
 
Състезанието ще бъде под домакинството на BBC в Обединеното Кралсво, които заместват Украйна, след победата на Kalush Orchestra в Торино през май.  

Свързани новини

Силна заявка за наградата

22.03.2024

Ще участва ли Израел на ''Евровизия''?

23.02.2024

Новини за ''Евровизия'' 2024

29.01.2024

В очакване на Евровизия

20.12.2023

Домакин за 2024 е...

11.08.2023