Технологии

29.08.202316:02

Научно изследване потвърди: рок музиката помага за отделяне на инсулин

Много хора казват, че музиката е спасила живота им и обикновено околните реагират с насмешка над патоса в заявлението. Проучване на швейцарски научен екип обаче доказа, че музиката - и по-специално рок музиката, може наистина да бъде животоспасяваща - поне за страдащите от диабет.   В изследването, публикувано в медицинското списание... прочети още »
25.07.202309:54

Птичката на Twitter изчезна – ето какво дойде на нейно място

Социалната мрежа Twitter  вече е с ново  лого. Емблематичната синя птица се превърна на черна буква "Х" на бял фон. Собственикът на Twitter Илон Мъск публикува на страницата си снимка на централата на компанията с проекция на новото лого. По-рано Мъск обяви, че домейнът x.com вече автоматично ще пренасочва... прочети още »
04.07.202316:21

Meta пуска ново приложение - конкурент на Twitter

Очаква се компанията на Марк Зукърбърг - Meta, да пусне свой собствен конкурент на Twitter.   Този ход може застраши платформата на милиардера Илон Мъск, която се сблъсква с негативна реакция от страна на потребителите относно управлението на продукта и нововъведенията в него.    Новото приложение на Facebook... прочети още »
07.06.202312:34

Стартира първият в България професионален курс за специалисти за...

Българска асоциация на музикалните продуценти /БАМП/, с партньорството на Института за интелектуална собственост и технологичен трансфер /ИИСТТ/ към УНСС, стартира първия в България професионален курс за обучение на специалисти в сферата на музикалния бизнес. "Музикалният бизнес като творческа индустрия" е безплатен и ще се проведе... прочети още »
06.06.202315:04

Създателите на ИИ с отворено писмо: Това е заплаха, подобна на...

Шефовете на водещи разработчици на изкуствен интелект, вкл. OpenAI, Google DeepMind, Anthropic и други AI лаборатории предупредиха, че технологиите, върху които работят, могат да застрашат съществуването на човечеството и затова трябва да бъдат категоризирани като социални рискове заедно с пандемиите и ядрените... прочети още »
22.05.202312:03

Защита от ботовете: БАМП се присъедини към световна инициатива

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) се присъедини към глобалната петиция Human Artistry, чиято цел е да отговори на породените от революцията на изкуствения интелект предизвикателства за творците и за правата върху интелектуална собственост. Кампанията очертава поредица от основни принципи за отговорно използване на... прочети още »
12.04.202312:12

Изкуствен интелект отгатва пароли за по-малко от минута

Наред с многото полезни сценарии на използване, изкуственият интелект, като всяка друга технология, има и "тъмна страна", пише TechNews.bg. С негова помощ хакери и злонамерени лица могат лесно да се домогнат до паролите на жертвите си.   AI моделът PassGAN, създаден специално за разбиване на пароли, може да разгадае 51% от... прочети още »
31.03.202313:18

IT знаменитости призоваха за пауза в разработките на изкуствения...

Илон Мъск, Стив Возняк и повече от 1000 други експерти в сферата на технологиите призоваха за шестмесечен мораториум върху обучението на AI системи, които се представят по-добре от наскоро представения модел GPT-4 на компанията OpenAI. В отворено писмо те предупреждават за потенциални рискове за обществото.   Писмото е публикувано от... прочети още »
22.03.202312:11

Стриймингът - основен двигател на устойчивия ръст на световната...

9% е глобалният ръст на музикалния пазар в света през 2022 г., съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от последния годишен доклад на IFPI – Global Music Report за 2022 г., и показват осма поредна година на... прочети още »
09.03.202312:12

TikTok стартира нова функция за дълго съдържание

TikTok стартира функцията Series, която позволява на потребителите да създават видео епизоди с дължина до 20 минути всеки. Китайското приложение обяви, че това ще бъде още един начин за монетизирането на съдържанието. С функцията Series, достъпна първоначално само за избрани създатели, потребителите ще могат да публикуват видеата зад... прочети още »
20.02.202313:25

Facebook и Instagram с нова платена функция за повече сигурност на...

Най-големите социални мрежи Facebook и Instagram въвеждат нова платена услуга.   Тя е за допълнителна защита на страниците и профилите на потребителите и за първи път е платена. Новината съобщи Марк Зукърбърг в личния си профил.   "Meta Verified е абонаментна услуга, която ще ви позволи да потвърдите акаунта си с... прочети още »