Технологии

06.06.202315:04

Създателите на ИИ с отворено писмо: Това е заплаха, подобна на...

Шефовете на водещи разработчици на изкуствен интелект, вкл. OpenAI, Google DeepMind, Anthropic и други AI лаборатории предупредиха, че технологиите, върху които работят, могат да застрашат съществуването на човечеството и затова трябва да бъдат категоризирани като социални рискове заедно с пандемиите и ядрените... прочети още »
22.05.202312:03

Защита от ботовете: БАМП се присъедини към световна инициатива

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) се присъедини към глобалната петиция Human Artistry, чиято цел е да отговори на породените от революцията на изкуствения интелект предизвикателства за творците и за правата върху интелектуална собственост. Кампанията очертава поредица от основни принципи за отговорно използване на... прочети още »
12.04.202312:12

Изкуствен интелект отгатва пароли за по-малко от минута

Наред с многото полезни сценарии на използване, изкуственият интелект, като всяка друга технология, има и "тъмна страна", пише TechNews.bg. С негова помощ хакери и злонамерени лица могат лесно да се домогнат до паролите на жертвите си.   AI моделът PassGAN, създаден специално за разбиване на пароли, може да разгадае 51% от... прочети още »
31.03.202313:18

IT знаменитости призоваха за пауза в разработките на изкуствения...

Илон Мъск, Стив Возняк и повече от 1000 други експерти в сферата на технологиите призоваха за шестмесечен мораториум върху обучението на AI системи, които се представят по-добре от наскоро представения модел GPT-4 на компанията OpenAI. В отворено писмо те предупреждават за потенциални рискове за обществото.   Писмото е публикувано от... прочети още »
22.03.202312:11

Стриймингът - основен двигател на устойчивия ръст на световната...

9% е глобалният ръст на музикалния пазар в света през 2022 г., съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от последния годишен доклад на IFPI – Global Music Report за 2022 г., и показват осма поредна година на... прочети още »
09.03.202312:12

TikTok стартира нова функция за дълго съдържание

TikTok стартира функцията Series, която позволява на потребителите да създават видео епизоди с дължина до 20 минути всеки. Китайското приложение обяви, че това ще бъде още един начин за монетизирането на съдържанието. С функцията Series, достъпна първоначално само за избрани създатели, потребителите ще могат да публикуват видеата зад... прочети още »
20.02.202313:25

Facebook и Instagram с нова платена функция за повече сигурност на...

Най-големите социални мрежи Facebook и Instagram въвеждат нова платена услуга.   Тя е за допълнителна защита на страниците и профилите на потребителите и за първи път е платена. Новината съобщи Марк Зукърбърг в личния си профил.   "Meta Verified е абонаментна услуга, която ще ви позволи да потвърдите акаунта си с... прочети още »
09.02.202316:36

Учени кръстиха противогъбично вещество на Киану Рийвс

Учени от Института "Лайбниц" за изследване на природни продукти и инфекциозна биология са открили ново естествено вещество с мощни антимикробни и противогъбични свойства, съобщава life.dir.bg.   Веществото се произвежда от бактерии от рода Pseudomonas. Новата група молекули е наречена "кианумицини" - на името на... прочети още »
04.01.202317:56

Социалните медии изменят мозъците на подрастващите - ето как

Честата проверка на случващото се в социалните медии е свързана с по-голяма чувствителност към "социални награди", установи проучване на връзката между ранното използване на социални медии от тийнейджъри и промените в мозъците им за период от три години.    Учените подчертават, че откритите мозъчни промени не... прочети още »
05.12.202214:01

Как да се предпазим от киберпрестъпниците по Коледа

Коледа е специално време за семейството, близките и приятелите. Коледа е специално време и за киберпрестъпниците. Сега те се възползват от дните за лудо пазаруване, за да засилят фишинг атаките, рансъмуера и дори заразяването със зловреден софтуер.   Всички, които са склонни да пазаруват от електронни магазини, сега трябва да са... прочети още »
17.11.202213:25

Над 1 милиард млади хора за застрашени от проблеми със слуха...

Начинът, по който младите хора слушат музика днес, независимо дали вкъщи на слушалки или на фестивал на открито, може потенциално да доведе до широкомащабни проблеми със слуха (включително пълна загуба) по цял свят.    Според ново проучване, цитирано от Consequence, някъде между 670 милиона и един милиард и 350 милиона млади... прочети още »